k2FtbBdWr1

ПАМ’ЯТКА – ІНФОРМАЦІЯ

щодо  застереження індивідуальних джерел водопостачання від забруднень різного характеру, у тому числі від забруднення засобами захисту хімічного обробітку полів внаслідок  наслідків  погіршення погодних умов           

 

          І. Дотримання основних вимог щодо влаштування колодязів:

  1. Ізолювати колодязь від проникнення поверхневого стоку (дощових і талих вод), а саме:

а) влаштування стінок колодязя проводити переважно монолітним залізобе-тоном, бетонними або залізобетонними кільцями, а за їх відсутності керамі-кою, цеглою, каменем або деревом.Стінки колодязя повинні бути щільними, без шпарин;

б) підводну частину стінок колодязя потрібно заглиблювати у водоносний горизонт не більше ніж на один метр для кращого його розкриття та збільшення шару води;

в) наземна частина колодязя (оголовок), призначена для захисту шахти від забруднення та спостереження за водозабором, влаштовується не менш як на 0,8 м вище поверхні землі. З метою захисту від засмічення оголовок повинен щільно закриватись кришкою з металу чи дерева або мати залізобетонне перекриття з люком, який також закривається кришкою. Зверху оголовка влаштовують дашок, навіс або оголовок вміщують у будку;

г) біля колодязя слід влаштовувати підставку для відер, навколо споруди повинні бути огорожа (радіусом не менше 2 м) з воротами  (хвірткою) та стежка із твердим покриттям (від воріт до колодязя);

д) для захисту колодязя від забруднення поверхневими стоками слід влаштовувати перехоплюючі канави, які відводять стоки від колодязя, навколо колодязя необхідно робити “замок” із замішаної та пошарово утрамбованої глини чи масного суглинку (глибиною 2 м і шириною 1 м) або бетонувати (асфальтувати) майданчик радіусом не менше ніж 2 м на основі з щебеню товщиною 15- 20 см та з ухилом від колодязя. Навколо колодязя, розміщеного у водопроникаючих ґрунтах (піски, піщаногравійні, піщаногалькові)  з невеликим (2 м) покриттям супіску, суглинків, необхідно цементувати.

2.Територія поблизу криниці повинна утримуватись в чистоті, зовнішня вода повинна  відводитись.

3.Не дозволяти підйом води відрами, які приносяться населенням, черпати воду з громадського відра принесеними з дому ковшами, тобто повинно бути відро загального користування.

  1. Не рідше одного разу на рік повинна проводитись чистка криниці, а у випадку повеней зразу ж після спадання рівня води.
  2. Після кожного ремонту і чистки повинна проводитись дезінфекція  силами відділів профдезінфекції.
  3. Звернутись до акредитованої лабораторії для відбору проб води для лабораторних досліджень;

 

ІІ.  З метою  попередження епідемічних ускладнень:

а) для пиття і приготування їжі – використовувати питну бутильовану воду або з централізованих джерел водопостачання;

б) не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з забруднених джерел водопостачання;

в) не пити сиру, непереварену воду, для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена, для пиття та приготування їжі мати запас води питної;

г) при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, при споживанні дітьми – сполоснути окропом;

д)при харчуванні у непристосованих умовах виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.

е)перед приготуванням їжі та перед її вживанням  обов’язково мити руки з милом.

 

 

 


Розповісти у соціальних мережах



Ще більше новин: