k2FtbBdWr1

Профілактика отруєння грибами

завантаження

Гриби́ (лат. Fungi) — царство еукаріотичних безхлорофільних гетеротрофних організмів, які живляться переважно осмотрофно, і більшість з яких здатні розмножуватись за допомогою спор (хоча деякі втратили цю можливість і розмножуються вегетативно).   З давнини гриби вважалися улюбленою їжею людини. У будь-якому вигляді вони збагачують та урізноманітнюють меню здорової людини. В той же час треба враховувати й той факт, що вони погано перетравлюються. Тому вживати їх рекомендується лише людям із здоровою травною системою. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також людям похилого віку і дітям доцільно утримуватися від вживання грибів.

Слід пам’ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли збирають та вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10°С. Зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. Крім того, внаслідок біохімічних реакцій (розпад білків) в грибах утворюються отруйні речовини (птомаїни). Також в деяких видах їстівних грибів (білих, опеньках, лисичках, сироїжках тощо) містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні розрізаного м’якуша руйнуються. Ось чому вживання недоварених або таких недосмажених їстівних грибів може викликати розлади діяльності шлункового-кишкового тракту.

 

ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ :

  1. Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
  2. Не купувати і не вживати в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук.
  3. Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання грибів.
  4. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими. Не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак.
  5. Не допускати вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми.
  6. Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
  7. Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
  8. Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
  9. Ніколи не куштуйте сирі гриби.
  10. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
  11. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  12. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим.
  13. Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби, а свіжі гриби не довше 2-3 днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки.
  14. Не викидайте недоїдених грибів. Лабораторний аналіз цих грибів при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм та призначити адекватне лікування.

Пам’ятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких основа для запобігання отруєння грибами.

         Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, дітям до 12 років, людям літнього віку.

         Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.

Основними ознаками отруєння грибами є:

  • нудота, блювання;
  • різкий біль в животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • пітливість;
  • можливе підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • порушується відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій та марення.

 

Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря!

 

 

 

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ

 

Найголовніше – терміново телефонуйте «103».

Якщо є можливість, промийте шлунок ( випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки)  і викликати блювоту (допоможе натиснення пальцем на корінь язика). Коли промивні води стануть чистими, випити сорбент – активоване вугілля (1 пігулка на 10 кілограмів ваги).

 

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

 

Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся “перечекати” – це може бути смертельно небезпечно.

БУДЬТЕ СВІДОМІ, БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ’Я ТА ЖИТТЯ РІДНИХ І БЛИЗЬКИХ ВАМ ЛЮДЕЙ!


Розповісти у соціальних мережах



Ще більше новин: