k2FtbBdWr1

Ризик втрати врожаю зерна від почорніння колосу

 

 Тривалі опади в західних регіонах України призвели не тільки до зупинки жнив ,вилягання посівів, а й до почорніння колосу, що загрожує втраті товарних властивостей зерна. 

        Висока температура, кількість опадів, що підвищують вологість  та вітер є ідеальними умовами для поширення та проростання спор грибів, що сприяють розвитку почорніння колосся. Захворювання трапляється у всіх видів зернових колосових,особливо на полях,які були  ослаблені кореневими хворобами, а також за відсутності достатнього фунгіцидного захисту.

Почорніння колосся спостерігають у посівах на полях з обмеженою сівозміною. У таких умовах  швидко виявляється дія патогенних збудників. Пліснявіння зазвичай спричиняє грибок Cladosporium herbarum, який уражуючи рослину не відразу проявляє ознаки хвороби, але в період статевого дозрівання рослин, коли нижні листки відмирають і вже  є висока  доступність поживних речовин, на рослинах стають ознаки ураження хворобами – альтернаріоз, оливкова пліснява, «чорний зародок» та інші.

  • Оливкова пліснява, збудником якої є гриб Mycosphaerella tassiana Johanson (анаморфа:Cladosporium herbarum Link ex Gray) проявляється під час достигання пшениці та інших злаків, особливо під час роздільного збирання у вологу погоду. Зовні ознаки її проявляються на стеблах, колосках, листкових пластинках,піхвах,іноді на зерні у вигляді оливково-чорног, оксамитового щільного нальоту у формі дернинок, який є конідіальним спороношенням гриба. Запізнення зі збиранням врожаю пшениці у вологу погоду призводить до інтенсивного ураження рослин і почорніння всієї надземної маси рослин. Уражене насяння щупле, характеризується низькою енергією проростання і схожістю,з низькими технологічними якостями, -розповів GrowHow.in.ua(Як вирощувати) Іван Марков,професор  НУБІП України.

Зі слів Івана Маркова, розвитку хвороби сприяє висока вологість повітря у період збирання пшениці, часті дощі, тумани, щедрі нічні роси та заселення рослин попелицею.Основне джерело іфекції – уражені рослинні рештки і насіння, де гриб зберігається у вигляді грибниці та конідій. Недобір врожаю у роки інтенсивного розвитку хвороби може сягати 12% і більше.

– Основними заходами боротьби з цією хворобою є такі: своєчасне збирання врожаю прямим комбайнування, в стислі строки проведення обмолоту валків під час роздільного збирання, швидке і якісне очищення насіннєвого вороху та сушіння зерна, протруєння насіння, ретельне загортання в грунт післяжнивних решток – наголошує науковець.

Гриб Cladosporium herbarum поширений повсюдно,зокрема, на органічних рештках,у грунті. Alternaria alternate  також часто трапляється на наземних частинах різних видів колосових рослин, включаючи зерно (зовні та всередині).

//NB:Поєднання сприятливих агрометеорологічних умов для розвитку грибків означає, що замість жовто –золотих ми бачимо чорні поля. / 

Cladosporium  та Alternaria не потребують високої вологості.Їхні спори вивільняються при підвищеному русі повітря та зниженні відносної вологості повітря. У наших умовах найбільш сприятливі умови для розвитку грибів є період з липня по вересень.

Гриби, що викликають це захворювання, знижують технологічну цінність зерна,а коли  воно перебуває на складі, форми швидко розвиваються.

Перші симптоми з’являються на листі під час дозрівання злаків: некротичні плями, які в місцях ураження часто стають дуже темними, майже чорними.

//NB:З  розвитком захворювання симтоми видно на колосі, зокрема, оксамитовий, оливковий та чорний наліт, наче як засипано сажею.

Найбільша шкода від пліснявіння у розвитку мікотоксинів, які шкодочинні як для тварин, так і для людей.

-Мікотоксини  – це токсичні речовини природного походження, що виробляються деякими видами цвілевих грибів.Поява цвілі може бути як до так і  після збирання врожаю, на етапі зберігання та/або на готових продуктах харчування в умовах сприятливої температури і високої вологості. Більшість мікотоксинів відрізняється хімічною стабільність і не руйнується в процесі термічної обробки,-повідомляють у ВОЗ. 

Науковці радять вживати систематичні заходи для контролю за мікотоксинами, особливо під час достигання, збирання й зберігання зерна пшениці:

  • впровадження хоча в короткоротаційних(три і чотирипільних)сівозмін;
  • очищення полів під озимину від пожнивних рослинних решток з подальшим старанним загортанням їх під час обробітку грунту (через мінливість та високу адаптивність збудники фузаріозу. Які зберігаються в грутині.стерні. рослинни х рештках і зерні, найважче викорінити);
  • використання стійких сортів інтенсивного типу;
  • протруєння насіння фунгіцидними та інсектицидними протруйниками;
  • дотримання строків сівби, встановлених норм висіву й глибини загортання насіння;
  • збалансоване внесення макро та мікродобрив;
  • оптимальне використання засобів захисту рослин( основний шлях для вирішення проблеми).

Головний спеціаліст

управління фітосанітарної безпеки

Держпродспоживслужби  у

Львівській області                                                                                  Л.Ціж


Розповісти у соціальних мережах



Ще більше новин: